“Life isn‘t about waiting for the storm to pass…it’s about learning to dance in the rain”

Mijn naam is Anouk. Met mijn man Marc en onze drie kinderen Sterre(19), Mees(16) en Bink(14) wonen we op een fijne plek in Leusden. Ik werk al 25 jaar als leerkracht in het montessori basisonderwijs. Werken met kinderen is mijn passie. Ik word blij van hun onbevangenheid.

Naarmate mijn eigen kinderen ouder werden, zag ik het opvoeden meer en meer als een continue staat van ‘aan’-zijn. Ik voelde de behoefte om, zonder to-do list in mijn hoofd meer te genieten van hun aanwezigheid. Met dit in mijn achterhoofd heb ik een mindfulness training voor mezelf gevolgd.

Wat een openbaring was het. Het raakte me en ik ervaarde een diepe soort rust tijdens het mediteren. Het maakt dat ik minder impulsief reageer en meer en meer aanwezig ben in het moment zonder erdoor te worden opgeslokt. Door het volgen van de mindfulness-training is mijn kijk op het werk wat ik al jaren doe ook veranderd.

Ik realiseerde me steeds meer dat wanneer ik een kind in mijn klas vroeg zich ‘gewoon even te concentreren’, ik dat kind wellicht voor een onmogelijke opdracht stelde. Op basisscholen leren we kinderen allerlei vaardigheden aan, maar de basis om te leren, namelijk aandachtig zijn, krijgt te weinig aandacht. Want hoe doe je dat eigenlijk, concentreren?

In mijn opleiding tot mindfulnesstrainer heb ik geleerd hoe ik kinderen hierbij kan helpen.  Het is fantastisch om te zien hoe snel kinderen de vaardigheden kunnen toepassen en hun zelfvertrouwen groeit. Omdat sommige kinderen behoefte hebben aan meer begeleiding, geef ik ook individuele trainingen. De juf in mij herkent snel wat kinderen nodig hebben. Met veel geduld en liefde help ik hen om zichzelf te leren kennen. Aan de basis van je leven, hoe mooi is dat!